Menu Color:
Main Color:
Käyttäjätunnus esim: Virtanen Ville
Salasana esim: 000999
  Kirjautumisohjeet

Muurahaisen elämää

Elämän tai juoksemisen ei tulisi olla rituaalinomaista pakkosuorittamista, mutta optimaalisen tuloksen toisin sanoen juoksukunnon saavuttamiseksi harjoittelun, unen ja ravinnon muodostamat arkirutiinit helpottavat kestävyysjuoksijan elämää.

Pitkässä juoksussa arkirutiineista on enemmän hyötyä kuin haittaa. Hyödyllisimmillään ne luovat turvallisuuden tunnetta, tuottavat mielenrauhaa, auttavat keskittymään ja säästävät energiaa. Haitallisimmillaan ne ärsyttävät, pitkästyttävät ja lamaannuttavat.  

Kestävyysjuoksijalle arkirutiinien häiriintyminen aiheuttaa tavallisesti ahdistusta, mutta niiden rikkominen säännöllisin väliajoin on välttämätöntä. Keho kaipaa kehittyäkseen uusia ärsykkeitä vanhojen rinnalle. 

Tarkoituksenani on seuraavaksi tarkastella harjoitteluun, uneen ja ravitsemukseen liittyviä arkirutiineja kilpailevan kestävyysjuoksijan näkökulmasta.

Harjoitusfilosofiassani kestävyysjuoksija harjoittelee pääsääntöisesti kahdesti ja poikkeuksellisesti yhdesti päivässä. Harjoitteleminen kolmesti päivässä on viisasta vain harvoin ja harvoille valituille.

Päivärytmityksessä oleellista ei ole kuinka varhain tai myöhään juoksuharjoituksensa juoksee, vaan aamu- ja iltaharjoituksen välinen palautumisaika. Minulle 3 tuntia on minimi ja 12 tuntia maksimi, joiden välistä kultaista keskitietä etsin päivittäisessä harjoittelussani.

Minulle aamuverryttelyn aika esimerkiksi kello 5.00 tai 10.00 ei ole asennekysymys vaan järjestelykysymys. Mikäli herään aamulla kello 5.00, menen nukkumaan illalla kello 21.00. Yksinkertaista. 

Eräs viisas ruotsalaisvalmentaja totesi kerran, että kilpaurheilija ei eroa huippu-urheilijasta siinä, että harjoitteleeko hän yhdesti vai kahdesti päivässä, vaan siinä, mitä hän tekee harjoitustensa välisenä aikana.

Viikkorytmityksen näyttämöllä vuorottelevat kehittävien harjoitusten tunteikas draama ja palauttavien harjoitusten iloinen komedia.  

Ikuisena optimistina ajattelen, että kaikki harjoittelu kehittää pitkällä tähtäimellä, mutta kehittäviä harjoituksia tavallisessa harjoitusviikossani on kahdesta kolmeen muun harjoittelun ollessa enemmän tai vähemmän palauttavaa ja valmistavaa.  

Kausirytmityksessä merkittävää on, että eri kausina – peruskuntokaudella, kilpailukauteen valmistavalla kaudella ja kilpailukaudella – eri ominaisuuksien kehittämisen painotukset muuttuvat.

Esimerkiksi minulla vauhtikestävyyden, elastisuuden ja kimmoisuuden painoarvo on yhtä tärkeä kaikilla kolmella kaudellani, mutta peruskestävyys-, nopeuskestävyys-, nopeus- ja voimaharjoitteluni painotukset vaihtelevat.  

Nukkumisen rytmittämisessä suosin vähintään 8 tunnin ja enintään 10 tunnin yöunia höystettynä 30 – 45 minuutin päiväunilla. Palautumiseni ja kehittymiseni turvaamiseksi pyrin yöllä liikkumaan syvän unen ja rem-unen ja päivällä kevyen unen maailmassa.

Mikäli juoksen kehittävän harjoituksen aamun sijasta illalla, ovat päiväunet pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Päiväunet ovat yksi pala kehittävään harjoitukseen valmistautumisen palapelissäni. Vanhemmiten kestävyysjuoksusta on tullut minulle enemmän metafyysistä kuin fyysistä. 

Ravitsemuksen puolella avainsanoja ovat laatu, määrä ja tiheys. Kestävyysjuoksijan polvi nousee hiilihydraattien voimalla, mutta palautumiseen ja aineenvaihdunnan toimimiseen tarvitaan myös proteiinien ja rasvojen eri muotoja.

Minulle päivän tärkeimmät ateriat ovat aamupala, päivällinen ja illallinen, joita täydennän tavallisesti kolmella välipalalla. Pyrin syömään terveellisesti ja monipuolisesti unohtamatta säännöllistä herkuttelua.    

Kun luen itselleni ääneen kaiken edellä kirjoittamani, voin vain hymyillä elämäni irrationaalisuudelle. Hymyillessäni olen onneksi tietoinen, että en ole yksinäinen muurahainen, vaan kaltaisiani on lukuisia. Uskon, että parhaiten minua ymmärtävät muut muurahaiset. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentti

Kommentoi »

  Kirjoita kommentti

   [Voit lähettää kommentin myös painamalla Ctrl+Enter]
  1. Re: Mihin aikaan aamulenkille?

   en tarvi aamulla tunnin lenkille tankkauksia..pari lasia vettä ja mahdollisesti banaanin puolikast t...

   --pekkis

  2. Re: Usain Boltin Charmi

   Heips!Itse en pidä Boltin maneereista. Tiedän, että moni pitää. Makuasia.Olen lähinnä miettinyt, mik...

   --Reader

  3. Re: Lyhyesti virsi kaunis

   Et kerro lainkaan, oletko vahvistanut akillesjänteen ympäristön lihaksia. Lääkärit määräävät yleensä...

   --JL

  4. Re: Usain Boltin Charmi

   Pakko kommentoida tätä vielä näin myöhässä (vaikka tuskin moni enää tätä lukee ja muut kommentoijat...

   --Katja

  5. Re: Lyhyesti virsi kaunis

   Älä lopeta Mikko!

   --MT

  6. Re: Usain Boltin Charmi

   Mielestäni on hyvä, että urheilukentillä on Boltin kaltaisia velikultia. Boltin leikkisyys ei vähenn...

   --Lenkkari

  There are no tags.