Menu Color:
Main Color:
Käyttäjätunnus esim: Virtanen Ville
Salasana esim: 000999
  Kirjautumisohjeet
4 VINKKIÄ KEVÄÄSEEN
 
Kevät tulee vauhdilla. Lenkkipolut kuoriutuvat lumesta, ja juoksijalla on pitkästä aikaa sulaa ja pitävää maata lenkkitossujensa alla. Nyt on aika nostaa kuntoa kesän koitoksia varten.
Näinhän se parhaimmillaan on, mutta aina kaikki ei kuitenkaan suju täysin mutkattomasti. Keväällä juoksu voi tuntua yllättävän vaikealta, vaikka kaiken pitäisi olla kunnossa.
Juoksija-lehden päätoimittaja Ari Paunonen antaa neljä tärkeää vinkkiä keväälle
 
1 ANNA ELIMISTÖLLE AIKAA SOPEUTUA UUSIIN OLOSUHTEISIIN
Keväällä olosuhteet muuttuvat niin rajusti, että se vaikuttaa myös harjoitteluun. Siirtyminen talvesta kevääseen voi aiheuttaa sopeutumisvaikeuksia elimistössä.
Kylmä sää vaihtuu lämpimäksi. Juoksualusta muuttuu. Harjoittelu kovenee. Siitepölykausi aiheuttaa monille ongelmia. Entä onko peruskunnon eteen tehty talvella sittenkään riittävästi työtä?
Maltti on keväällä valttia. Harjoittelumäärää ja tehoa on nostettava asteittain. Myös takapakkeihin on syytä varautua. On aivan luonnollista, että joskus tuntuu siltä kuin kunto ei kehittyisi ollenkaan. Suorituskyky nousee portaittain, ei jatkuvasti. Uusi askel ylöspäin syntyy systemaattisen harjoittelun ja palauttavan lepojakson jälkeen.
 
2 VÄLTÄ VAUHTISOKEUS
Helppoa peruskuntoharjoittelua on pidettävä edelleen ohjelmassa, vaikka vauhteja nostetaankin kohti kevään kisoja. Mitä kovempaa harjoitellaan, sitä tärkeämpiä ovat helpot ja palauttavat lenkit. Ohjelman tasapaino kärsii, jos siinä ei ole tehokkaan harjoittelun vastapainoksi lepoa ja riittävän helppoja lenkkejä.
 
3 USKALLA JUOSTA MÄÄRÄÄ
Jos normaali lenkkeily tuntuu vaikealta, se on melko varmasti merkki siitä, että peruskuntoa ei ole rakennettu riittävästi talven aikana tai että harjoittelu on koventunut yhtäkkiä liikaa. Siinä tapauksessa kevyellä rasituksella tehtävä pitkäkestoinen juoksu on tärkeää. Tehoharjoittelusta ei ole hyötyä pitkällä tähtäimellä, jos peruskunto on heikko tai liiallinen vauhti on väsyttänyt elimistön.
 
4 VARAUDU SIITE- JA KATUPÖLYIHIN
Keväällä myös hengitysilma muuttuu. Siitepölyallergioista kärsii 10–20 prosenttia suomalaisista. Liikunta ei suojaa ihmisiä siitepölyiltä, mutta asiantuntevan hoidon avulla allergioiden haittoja liikunnan kannalta voidaan lieventää. Myös mekaaninen katupöly voi aiheuttaa ongelmia lenkkeilijöille. Allergisuus voi ilmetä ensimmäisen kerran vasta aikuisiässä.
Varaudu allergiaan jo hyvissä ajoin. Jos ongelmaan herätään vasta sitten kun ensimmäiset oireet ilmaantuvat, menetetään helposti tärkeitä harjoitusviikkoja. Allergioiden hoito esimerkiksi pari viikkoa ennen ennakoitua siitepölykautta lieventää mahdollisia ongelmia jo etukäteen.
 
 

JUOKSUKALENTERI 2011
Pian ilmestyvän Juoksija-lehden 2/2011 liitteenä on 72-sivuinen JUOKSUKALENTERI. Kalenteri sisältää tarkat tiedot yli 600 juoksukilpailusta eri puolilla Suomea.
Tavoitteelliselle kuntoilijalle kalenteri on todellinen helmi, sillä tarjolla on erimittaisia juoksuja maratoneista lyhyempiin matkoihin läpi vuoden. Myös rennompaa juoksua kaveriporukassa on tarjolla.
Tilaa Juoksija ja saat suositun kalenterin painetun version samalla!