perjantai , 16 huhtikuu 2021
Kuva Vesa-Matti Väärä

5 tapaa piristää päivittäistä lenkkiä

Juoksu rullaa tavallisesti kuin itsestään, mutta saat päivittäiseen lenkkiisi lisää piristystä muutamalla yksinkertaisella asialla. Näin ratajuoksija Johanna Sällinen antaa keholleen uusia virikkeitä.

1

Ennen lenkkiä on hyvä tehdä liikkuvuutta kehittäviä harjoitteita, esimerkiksi kevyttä venyttelyä, koordinaatioliikkeitä ja keskivartalon jumppaa. Ne aktivoivat lihaksia juoksua varten, ja askel pelaa paremmin heti lenkin alkumetreistä lähtien. Samoja asioita voi toistaa myös lenkin jälkeen.

2

Suosi erilaisia alustoja. Monet tykkäävät eniten hiekkateistä, mutta välillä on hyvä juosta metsäsäpoluilla.
Maastossa juokseminen vaatii enemmän keskittymistä. Se kehittää askellusta ja estää osaltaan vammoja, koska keho rasittuu monipuolisemmin kuin tasaisella juostessa. Monotonisen kuormituksen sijaan askelpituus vaihtelee koko ajan ja alustan epätasaisuus antaa uusia ärsykkeitä lihaksille. Myös mieli lepää metsässä juostessa.

3

Aloita lenkit rauhallisesti, mutta kiihdytä vauhtia hieman lenkin loppua kohti. Etenkin aamuisin on hyvä aloittaa rauhallisesti ja antaa keholle aikaa herätä. Rento loppukiihdytys antaa mukavasti terävyyttä juoksuaskeleeseen.

Vaihtele juoksualustoja riittävästi

4

Muutama 50–100 metrin kiihdytysveto lenkin päälle tekee hyvää. Älä tee näitä vetoja täysillä, vaan rennosti rytmiä lisäten. Päivän kunnosta riippuen vauhti vaihtelee. Kesällä voit tehdä ainakin osan vedoista paljain jaloin nurmikolla.

5

Erityisesti pitkille lenkeille sovin treffit yhden tai useamman kaverin kanssa. Kaverin kanssa kevyt lenkki sujuu kuin huomaamatta ja tulee vaihdettua myös kuulumiset. Aivan kun olisi viettänyt juuri pari tuntia kahvilla kaverin kanssa!

 

Artikkeli on julkaistu Juoksijassa 4/2016

Teksti Johanna Sällinen Kuva Vesa-Matti Väärä

Katso myös video hyödyllisistä liikesarjoista tasapainon ja liikkuvuuden kehittämiseen.

 

Tarkista myös

Välimerenkierroshölkkä – Leppävirta 11.4.2021

Miehet yleinen 5,6 km 1 Kimmo Randelin IisVi 17.51 2 Jaime Huerta LepU 22.13 M45 …

Vastaa

X