tiistai , 13 huhtikuu 2021
Löydä juoksumotivaatio - tee kunnon juoksutavoitteet!

Juoksutavoitteet motivoivat – 5 vinkkiä kisavuoden suunnitteluun

Keväällä kannattaa asettaa uudet juoksutavoitteet, jotta aikaa riittää kehittymiseen. Bonuksena tavoitteet toimivat juoksun motivaattoreina läpi talven.

1 Juoksutavoitteet motivoivat

Pelkästään omaksi ilokseen juoksemisessa ei ole mitään vikaa.
Yllättävän monille tavoitteen asettaminen kevääksi, kesäksi tai ensi syksyksi toimii kuitenkin isona harjoittelun motivaattorina. Liian vaatimaton ei tarvitse olla, mutta tavoite kannattaa asettaa itselle sopivaksi: valitse kilpailumatkasi ja tavoiteaikasi siten, että pystyt saavuttamaan sen hyvin harjoitelleena ja pienellä itsesi ylittämisellä.
Jos olet epävarma kyvyistäsi, kysy kokeneemmalta juoksukaveriltasi neuvoa tavoitteen tekoon.

Uudet juoksumatkat tai kilpailumuodot tuovat virkistävää vaihtelua ja uutta ärsykettä keholle. Uusi kisakokemus voi sopia myös pääjuttuasi tukevaksi välitavoitteeksi

2 Sopiva päätavoitteiden määrä

Juoksun ei tarvitse kulkea joka viikonloppu. Vaikka kisailu olisikin mieluista, mieti miten kukin kisa palvelee päätavoitettasi.
Kilpajuoksijat tähtäävät tyypillisesti huippuvauhtiin keväisellä maratonilla ja toinen tavoite on syksyllä. Pitkillä matkoilla sopiva vuosittaisten pääkisojen lukumäärä on yhdestä kolmeen.

3 Kokeile jotain uutta

Uudet juoksumatkat tai kilpailumuodot tuovat virkistävää vaihtelua ja uutta ärsykettä keholle. Uusi kisakokemus voi sopia myös pääjuttuasi tukevaksi välitavoitteeksi.
Kaupunkikisoissa viihtyvän kannattaa lähteä rennoin mielin polkutapahtumaan. Vaihtelun lisäksi polkutreenissä tarjolla on myös kestävyyttä, juoksuvoimaa ja tasapainoa.
Polkuintoilijan kannattaa puolestaan kokeilla vaikkapa kympin kisaa sileällä, pienen valmistautumisen jälkeen saatat yllättyä vauhtibuustista maastossa!

4 Lupaa levätä tarpeeksi

Arkisen elämän, työkiireiden ja treeniohjelman puristuksessa on muistettava riittävä lepo. Jos olet jatkuvasti lenkillä väsynyt ja juokseminen tuntuu puurtamiselta, tarvitset kevennystä treeniin ja kenties muuhunkin elämään.
Huomioi, että unentarve kasvaa etenkin treenimäärän muuttuessa suureksi. Pimeä vuodenaika lisää monella muutoinkin unen tarvetta, joten muista mennä ajoissa petiin talvisina määräviikkoina!

5 Kisa lahjaksi!

Varmista läheisesi tai oma harjoittelumotivaatiosi – tai tue elämäntavan muutosta – hankkimalla lahjaksi unelmien maratonmatka.
Urheilumatkoja järjestävät muun muassa vetikkotravel.com, pwt-urheilumatkat.fi ja valimatkat.fi. Hyvä lahja juoksijalle on myös osallistumisoikeus kilpailuun. Kaikki kotimaan kisat löydät helposti juoksukalenteristamme. Ulkomaan kisoja voit etsiä vaikkapa osoitteesta marathons.ahotu.com.

Artikkeli on julkaistu Juoksija-lehdessä 10/2016

Teksti Pena Rekiranta ja Tomi Savolainen Kuva Tomi Savolainen

Tarkista myös

Välimerenkierroshölkkä – Leppävirta 11.4.2021

Miehet yleinen 5,6 km 1 Kimmo Randelin IisVi 17.51 2 Jaime Huerta LepU 22.13 M45 …

Vastaa

X