lauantai , 28 marraskuu 2020

Arkiston helmiä – Nopeutta Wilsonin tapaan

Juoksija-lehti järjesti vuonna 1985 Nuori juoksija -seminaarin Helsingissä yhteistyössä Lasse Virén -säätiön kanssa. Tilaisuus sai suurta huomiota, sillä suomalaisten kestävyysjuoksulegendojen lisäksi paikalla oli nimekkäitä ulkomaisia luennoitsijoita kuten Arthur Lydiard, Steve Ovettin valmentaja Harry Wilson ja yhdysvaltalainen Bill Freeman.

Monipuoliseen ohjelmaan kuului muun muassa Harry Wilsonin demonstraatio pikajuoksuharjoituksesta, jota hän teetätti tähtioppilaalleen Ovetille viikottain talven harjoitusjaksolla.

– Tällainen nopeusharjoitus on tärkeä myös talvella, sillä kestävyyskaudella nopeus heikkenee, ellei tee mitään lihaskuntonsa hyväksi, Wilson kertoi Juoksija-lehden artikkelissa (10/1985).

Steve Ovett asui Etelä-Englannissa Brightonissa. Hän tapasi valmentajaansa Harry Wilsonia viikoittain Lontoon Chrystal Palacessa halliharjoituksessa, jonne oli reilun tunnin junamatka.

Pikajuoksuharjoitus sopii kaikille juoksijoille – ja muidenkin lajien harrastajille – tasosta riippumatta, jos he haluavat parantaa juoksutekniikkaansa ja nopeuttaan.

Wilsonin ja Ovettin 35 vuoden takainen mallitreeni ei ole päässyt pölyttymään lehtiarkistossa, vaan on pätevää aineistoa edelleenkin.

Hikitreeni nopeutta kehittäen

Harry Wilsonin mukaan Steve Ovett teki harjoituksen tavallisesti 8 × 1 000 metrin vetoharjoituksen jälkeen sisähallissa 100 metrin suoralla. Harjoituksen kesto oli noin 45 minuuttia lähes yhtäjaksoisesti ilman pitkiä taukoja. Palautuksena oli kävely takaisin lähtöpaikalle.

– Tällainen harjoittelu on usein hyvin vaikeaa kestävyysjuoksijoille asenteellisesti, sillä siitä ei kerry kilometrejä harjoituspäiväkirjaan, Wilson muistutti.

Harjoituksen sisältö:

3 × 60 m irtonaista laskettelua
3 × 60 m polvenostojuoksua hitaalla vauhdilla
1 × 60 m irtonaista laskettelua
3 × 60 m pakarajuoksua
1 × 60 m laskettelua
3 × 60 m erittäin nopealla rytmillä jalkoja rataan rummuttaen
1 × 60 m laskettelua
3 × 90 m rytminvaihtoa: 30 m kiihdytys-30 m laskettelu-30 m kiihdytys
3 × 90 m rytminvaihtoa: laskettelua-pikajuoksua-laskettelua
1 × 60 m laskettelua
3 × 60 m pystylähdöllä, kilpaillen, lähellä maksimia

Nopeustreenit aiheuttavat keskustelua

Kestävyysjuoksupiireissä nopeusharjoittelu aiheuttaa aina keskustelua. Tarkkaan ottaen Wilsonin malli muistuttaa enemmän nopeuskestävyystreeniä suuren toistomäärän ja lyhyiden palautusten puolesta kuin puhdasta nopeutta, joka valmennusoppien mukaan vaatii pieniä toistomääriä ja pitkiä palautuksia.

Entä voiko nopeus- ja lihaskuntotreeniä yhdistää kovaan harjoitukseen? Perinteisen ajattelun mukaan voima ja nopeus vaativat oman harjoituksensa ja niitä pitää kehittää levänneenä.

Kestävyysjuoksijan tarpeisiin nopean juoksun yhdistäminen muihin koviin harjoituksiin on kuitenkin toimiva vaihtoehto. Ovettin tapauksessakin nopeutta tehtiin kovien intervallitonnien päälle.

Kaiken lisäksi joissakin tutkimuksissa on havaittu, että kestävyysjuoksijalla lihasten ja hermoston vire paranee sopivan kovien treenien ansiosta, joten samassa harjoituksessa on hyvä kehittää myös muita ominaisuuksia kuin vain vauhti-, maksimi- tai nopeuskestävyyttä. Samalla päivittäisessä harjoitusohjelmassa säästyy arvokkaita palautuspäiviä, kun kuormittavia harjoituksia ei tarvitse tehdä liian tiheään.

Harry Wilsonin pikajuoksuharjoitusta kannattaa tietysti soveltaa omien kykyjen mukaan. Suora matkiminen on järkevää vain harvoin. Mutta periaate ja yksi vaihtoehto kestävyysjuoksijan nopeusharjoittelusta tulee tässä hyvin selville.

Steve Ovett

Syntynyt 1955.

800 metrin olympiavoittaja 1980 ja EM-kisojen kaksinkertainen hopeamitalisti. 1 500 metrin olympiapronssi 1980 ja EM-kultaa 1978. Viisi ME-tulosta 1 500 metrillä, maililla ja 2 maililla.

Ennätykset
200 m 21,7
400 m 47,5
800 m 1.44,09
1 500 m 3.31,36
Maili 3.48,40
5 000 m 13.25,0

Ovett oli parhaimmillaan taktiikkajuoksuissa, joissa hänen rytmivaihtokykynsä ja hyvä taktinen silmä pääsivät oikeuksiinsa. Myös hänen juoksutekniikkansa oli erinomaisen taloudellista ja rentoa.

Kuului brittien 1970- ja 80-lukujen kovaan mailerikolmikkoon Seb Coen ja Steve Cramin lisäksi.

Teksti Ari Paunonen Kuva Mark Shearman

Juttu julkaistu Juoksijassa 3/2019.

Tarkista myös

Nyyttärimaraton – Helsinki 24.11.2020

Maraton 1 Aarno Lehtola 3.43.04 2 Veikko Ollila 4.17.08 3 Pia Auvinen 4.34.22 4 Jani …

Vastaa

X