perjantai , 16 huhtikuu 2021

Maraton 2.30 – 60-vuotiaana!

Veteraanijuoksijoiden elämäntarinat ovat usein hyvin mielenkiintoisia. Tässä yksi erikoinen tarina lisää.

Irlannin Tommy Hughes teki M60-sarjan uuden maratonin ME:n 2.30.02 Lisburnissa Pohjois-Irlannissa 25. lokakuuta. Edellinen ennätys, Japanin Yoshihisa Hosakan 2.36.30 vuodelta 2009, parani yli kuusi minuuttia. Vertailun vuoksi muistetaan lajin ikä-SE: Jukka Kauppila 2.46.11.

Syyskuussa Hughes juoksi puolimaratonin ME:n 1.11.09.

Vuonna 1960 syntyneen ja Pohjois-Irlannissa asuvan Hughesin elämään ja juoksu-uraan liittyy erikoisia käänteitä. Suurin niistä lienee sairastuminen 50-vuotiaana alkoholismiin ja onnellinen toipuminen siitä. Erikoista on myös hänen käsittämätön kilpailumäärä. Viime vuonna Hughes starttasi 55 kertaa, joista kolme oli maratoneja ja viisi puolimaratonia! (katso kisat tästä)

– Ilman juoksua olisin jo maan alla. Juoksu on pitänyt minut hengissä. Olin kerran jo lähellä kuolemaa alkoholin takia, Hughes kertoo.

– Jotkut pitävät minua addiktina, koska juoksen aina. En kuitenkaan ole sitä. Juoksen, koska minulla on sille joku tarkoitus ja tavoite.

Hughesin kovan kunnon taustalla on säännöllinen harjoittelu: Maratonille treenatessa jopa 120 mailia viikossa, normaalissa harjoittelussa 60 mailia. Päälle viikoittainen rataharjoitus seuran juoksijoiden kanssa, voimaharjoitus sekä sunnuntain pitkä lenkki 17–21 mailia.

– Jos tunnen tarvitsevani lepoa, sitten lepään, Hughes kertoo yksinkertaisesta harjoittelustaan.

Tommy Hughesin maratonennätys on 2.13.59, jolla hän pääsi Irlannin edustajaksi Barcelonan olympiamaratonille 1992. Siellä jalan rasitusmurtuma tuhosi kuitenkin menestysunelmat.

Hughes aloitti juoksun vasta yli 20-vuotiaana pudottaakseen painoaan. Ensikokeilussa 23-vuotiaana maraton taittui aikaan 3.01. Juoksuharrastus säilyi, koska Hughes halusi rikkoa kolmen tunnin rajan. Nyt hänen suuri tavoite on rikkoa vielä kerran 2.30. Silloin hän olisi tiettävästi ensimmäinen juoksija, joka on päässyt tämän rajan alle viidellä eri vuosikymmenellä.

Olympialaisten jälkeen Hughesin suurin into juoksuun hiipui ja hän keskittyi sähköasentajan työhönsä. Juoksu kuitenkin jatkui enemmän tai vähemmän tosimielessä. 48-vuotiaana hän juoksi ajan 2.28.

50-vuotiaana Hughes alkoi kärsiä mielialan vaihteluista ja depressiosta, mikä toi elämään mukaan alkoholin ja pitkät ryyppyputket. Samalla terveys heikkeni. Kaksi vuotta sitten Hughesilta leikattiin kasvain kaulasta, ja siitä lähtien hän on ollut irti alkoholista.

Vuosi sitten Hughes juoksi Frankfurtin maratonilla 2.27.52. Samassa kisassa hänen poikansa Eoin Hughes, 34, juoksi 2.31.30. Isä-poika-yhteistulos 4.59.22 on maratonhistorian yksi kovimmista ”tuplista”. Ennätys on tiettävästi ruotsalaisilla Björn Larssonilla (2.35) ja Tommie Nordhilla (2.21), 4.57.15.

– Se on suurin urheilusaavutukseni. Suurempi kuin olympiakisat, Hughes kertoo ylpeänä.

Ei liene mikään yllätys, että ikiliikkuja Hughes on ollut myös työnarkomaani. Aikoinaan hän paiski jatkuvasti 12-tuntisia työpäiviä sähköasentajana. Nyt työtahti on hieman rauhoittunut hänen tyttärensä johtamassa firmassa.

Ja mielenkiintoinen tieto on sekin, että jokin aika sitten Hughesille tarjottiin hyväpalkkaista työtä Suomessa.

– En tohtinut ottaa sitä vastaan, koska en tiedä mitä se olisi tarkoittanut juoksulleni.

Kuva All Over Press

Lähteet: Athletics Weekly, Runner´s World, Lifetimerunnig

Tarkista myös

Andi-Maraton – Salo 28.3.2021

1/8-maraton 1 Esko Valtonen Salo 25.35 2 Harri Elovaara Salo 25.36 3 Teija Toivonen Salo …

Vastaa

X