torstai , 9 heinäkuu 2020

Mo Farahin viisi vinkkiä kuntojuoksijalle

Iso-Britannian Mo Farah on ollut menneen vuosikymmenen paras kestävyysjuoksija maailmassa: neljä olympiakultaa ja neljä maailmanmestaruutta 5 000 ja 10 000 metrillä. Huippu-uransa jälkeen hän keskittyi maratonille, jossa teki tuloksen 2.05. Sir Farah, 36, on toiminut myös kuntojuoksijoiden valmennuksessa. Sweat Elite -nettisivustolla hän antoi vinkkejä juoksijoille – osan ollessa hieman persoonallisiakin!

1
Nopea energiatäydennys palautumiseen: Suklaata, tumma suklaa vielä parempi. Kaikenlaisia energiapatukoita kehutaan, mutta minä luotan yksinkertaisiin asioihin.

2
Palauttavat päivät ovat tärkeitä. Kovan treenin jälkeisenä päivänä ei kannata rasittaa kehoa. Kevyt hölkkä tai crosstraining riittävät, mutta älä nosta sykettäsi korkealle.

3
Lisää harjoittelua maltillisesti. Nosta harjoittelumäärääsi korkeintaan 10 prosentilla kuukaudessa. Vaikka tuntuisikin hyvältä, pidä maltti mielessä. Liiallista kuormitusta ei heti huomaa.

4
Vahvista koko kehoasi. Suorituskyky syntyy koko kehon yhteistyöstä. Kädet, ylävartalo ja lantio kuljettavat jalkoja, joten niiden voimasta, kestävyydestä ja liikkuvuudesta on pidettävä huolta. Keskity dynaamisiin ja joustaviin liikkeisiin vapailla painoilla kuntosalilaitteiden sijaan. Kokeile myös pilatesta ja joogaa.

5
Suosi maastojuoksua. Poluilla ja luonnossa juoksu kehittää lihaksia, jänteitä ja nivelsiteitä. Minun tiimissäni juoksijat tekevät 90 prosenttia harjoittelustaan nurmikolla, pururadoilla ja poluilla.

Teksti Ari Paunonen Kuva All Over Press

Juttu julkaistu Juoksijassa 3/2019

Tarkista myös

Self-Transcendence – Vaasa 7.7.2020

Miehet yleinen 2 mailia 1 Jarkko Ronkainen 12.47 Miehet rullasukset 2 mailia 1 Hans Råback …

Vastaa

X