keskiviikko , 27 toukokuu 2020
Moona Korkealaakso tähtää pitkille ratamatkoille. Kuva Hasse Sjögren.

Moona Korkealaakso – juoksijalupaus Lappeenrannasta

Lappeenrannan Urheilu-Miehissä on kehittymässä Alisa Vainion vanavedessä mielenkiintoinen kestävyysjuoksulupaus. 16-vuotias Moona Korkealaakso teki viime kesänä hyviä tuloksia matkalla kuin matkalla.

Kahden ikäluokkansa Suomen mestaruuden (1 500 ja 3 000 m) ja U18 EM-kisojen 3 000 metrin 14:nnen sijan jälkeen kausi huipentui syksyn nuorten Ruotsi-ottelussa, jossa Korkealaakso otti voiton 3 000 metrillä mainiolla ennätyksellään 9.46,06. Myöhemmin syksyllä hän nappasi Islannissa Pohjoismaiden maastomestaruuden ja oli joulukuun alussa Hollannin Tilburgin EM-maastoissa U20-sarjassa mukavasti 27:s.

Moona Korkealaakso kokee mieluisimmiksi matkoikseen 3 000 ja 5 000 metriä ja uskoo tulevaisuudessa juoksevansa myös 10 000 metriä.

– En ole harrastanut muita lajeja. Olen aina tykännyt juosta pidempiä matkoja ja testata omia rajojani. Tämä onnistuu erityisen hyvin kestävyysjuoksussa. Lisäksi huomasin pärjääväni siinä parhaiten, mikä ohjasi lajivalintaani.

”Kun asetan itselleni jonkin tavoitteen,
teen kaikkeni saavuttaakseni sen.”

Harjoituksiin jo ennen koulua

Moona Korkealaakso kertoo olevansa urheilijana voitontahtoinen ja tunnollinen harjoittelija.

– Kun asetan itselleni jonkin tavoitteen, teen kaikkeni saavuttaakseni sen.

Tinkimättömästä asenteesta todisteena on lukiossa opiskelevan juoksijan säntillinen päivärytmi.

– Usein teen päivän harjoituksen jo ennen koulua. Silloin herään aamulla jo kello viiden ja kuuden välillä ja lähden lenkille. Koulun ja harjoitusten yhdistäminen onnistuu minulta helposti.

Korkealaakso käy urheilijoille tuttuun tapaan lukion neljässä vuodessa. Näin kouluaikatauluista löytyy joustoa ja harjoituksiin jää enemmän aikaa.

Jarmo Viskarin valmennuksessa

Vuonna 2016 Moonan valmentajaksi ryhtynyt Jarmo Viskari näkee juoksijan tulevaisuuden pidemmillä matkoilla hyvän kestävyyden vuoksi.

– Tällä hetkellä sujuvat parhaiten 1 500 ja 3 000 metrillä. Moona on kestävyysjuoksijaksi luontaisesti nopea. Hänellä on kova halu tulla hyväksi juoksijaksi ja hän tekee elämässään valintoja sen mukaisesti.

Jarmo Viskari, 55, eläköityi Puolustusvoimista everstiluutnanttina. Viimeksi hän työskenteli Puolustusvoimien liikuntapäällikkönä. Nyt hän valmentaa ammatikseen yhteensä kymmentä kestävyysjuoksijaa ja yhtä ampumahiihtäjää. Lisäksi hän vetää junioreiden juoksukoulua ja harrasteryhmiä, joissa on yhteensä noin sata juoksijaa.

Vaikka ryhmä on iso, Viskari haluaa valmentaa jokaista yksilönä. Hän pyrkii luomaan urheilijalle turvallisen ilmapiirin harjoitella ja kehittyä. Viskari suosii myös yhteisharjoittelua.

– Meillä on yleensä kahdet yhteistreenit viikoittain. Porukassa treenaaminen vie kaikkia eteenpäin. Silloin kun harrastejuoksijat ovat mukana, samassa harjoituksessa saattaa olla lähes viisikymmentä juoksijaa. Näin levitämme myös juoksukulttuuria.

Viskarin mielestä tärkeintä harjoittelussa on maltillinen progressio niin määrissä kuin vauhdeissa. Tavoitteena on kehittää vauhtikestävyyttä sekä nopean juoksun edellytyksiä läpi vuoden.

– Tänä vuonna pyrin lisäämään Moonalle määrää ja parantamaan harjoittelun laatua. Tärkeää on myös säilyttää rento meininki ja keskittyä olennaiseen.

Urheilija itse kokee terveenä pysymisen ja ehjän harjoituskauden olevan avainasemassa.

– Ensi kesänä haluan kehittyä ja parantaa ennätyksiäni. Pääsy EYOF-kilpailuihin (Europan Youth Olympic Festival) on tavoitteenani, Moona Korkealaakso kertoo.

Teksti Aino Paunonen

Moona Korkealaakson esimerkkiviikko peruskuntokaudella
Ma Lepo
Ti Vauhtikestävyys 4–6 km, 3.40–3.50/km
Ke Peruskestävyys 8 km
To Määräintervalliharjoitus matalalla teholla, vaihtuu viikoittain
Pe Peruskestävyys 6 km
La Koordinaatio-, loikka- ja lihaskuntoharjoitus
Su Peruskestävyys 14 km, 4.20–4.30/km
Lempiharjoitus:
1 000 metrin vedot kiihtyvällä vauhdilla.

 

Moona Korkealaakso

Syntynyt 17.1.2002
Seura Lappeenrannan Urheilu-Miehet
Ennätykset
400 m  58,50
800 m  2.11,69
1 500 m  4.34,15
3 000 m  9.45,42
5 000 m  17.04,85
10 km  34.49

Tarkista myös

Mäkijuoksuharjoitus

Juoksurinkiharjoitus Kevät on hyvää aikaa hankkia lajivoimaa mäkivetojen avulla. Mäkivedot voivat olla pitkiäkin, mutta tämän …

Vastaa

X