maanantai , 30 marraskuu 2020

Ominaisuuksiltaan kasvanut älykello

Teksti Simo Schroderus

Vajaa vuosi sitten markkinoille tullut Garminin triathlon- ja juoksukello Forerunner 945 pitää sisällään vinon pinon uusia ominaisuuksia. Se on kehittynyt entisestään, sillä 945 on imenyt itseensä päivityksinä Fenix 6, Venu ja Swim 2 -kellojen uusimpia ominaisuuksia.

Sarjan lippulaivamallina se sisältää kaiken saman kuin muutkin pääasiassa juoksuun kohdennetut Forerunner-kellot ja paljon enemmän. FR945 sisältää käytännössä samat ominaisuudet juoksun, polkujuoksun, pyöräilyn ja uinnin osalta kuin kalliimpi Fenix 6. Näitä ovat muun muassa ClimbPro-nousutoiminto, esiladatut topografiset-kartat, sopeutuminen lämpöön ja korkeuteen, vedenalainen rannesykemittaus sekä harjoittelun kuormittavuuden kohdistus ja sen ensisijainen etu.

Päivityksinä on tullut myös Venu- ja Swim 2 -kellojen uudet ominaisuudet, kuten 24/7 hengitystiheyden ja happisaturaation seuranta, nesteytyksen seuranta sekä uintiin CSS-seuranta ja intervallien automaattinen lepoaika.

Juoksijalle oikein mukava ominaisuus kaiken muun lisäksi on langaton musiikin kuuntelu bluetooth-kuulokkeilla Spotifyn ladattavien soittolistojen kautta ilman, että puhelinta tarvitsee kantaa mukana. Samalla kello antaa äänipalautteen kilometrivauhdista: ”lap four, four thirty five”. Run- tai Tri-sykevyötä käyttämällä saa juoksudynamiikkatietoja esimerkiksi askeltiheydestä ja -pituudesta sekä maakosketuksen kestosta ja tasapainosta.

Polkujuoksijat voivat hyödyntää esiladattuja topografisia karttoja tai ladata vieläkin tarkempia maastokarttoja esimerkiksi kartat.hylly.org/#garmin -sivustoilta. Etsimällä muiden käyttäjien reittejä Garmin Connect-sovelluksessa tai jälki.fissä ja viemällä ne laitteeseen, voi lähteä tutkimaan uusia maastoja ja polkuja.

Ympärivuorokautinen leposykkeen ja stressitason seuranta antaa hyvän kuvan palautumisen tilasta. Firstbeatin kanssa kehitetty harjoittelun tila -käsite kertoo sen hetkisen tilan, mikä siihen vaikuttaa ja mihin suuntaan harjoittelu etenee. Lisäksi kuormituksen kohdistus kertoo pienitehoisen aerobisen, suuritehoisen aerobisen ja anaerobisen kuormituksen optimaalisesta suhteesta. Kellossa on siis hyvin kattavat ominaisuudet sekä kuormituksen että palautumisen seurantaan.

Älykello- ja puhelinvalmistajat ovat ottaneet liikkumisen ja hyvinvoinnin ominaisuuksia omiin tuotteisiinsa. Perinteiset sykemittarivalmistajat puolestaan ovat tuoneet kelloihinsa älyominaisuuksia, kuten Garmin on tuonut musiikin toistamisen ja lähimaksun suoraan kellolla – ilman puhelinyhteyttä.

FR945:lla voi maksaa kaupan kassalla lähimaksulla, turvallisesti Garmin Pay -sovelluksen avulla. Pitkällä lenkillä voi vaikka hakea juotavaa kantamatta korttia mukana. Kannattaa kuitenkin tarkistaa Garmin Pay -toimintoa tukevat pankit Garminin verkkosivuilta.

Garmin Forerunner 945

Hinta 649 €

garmin.com

Plussat ja miinukset

+ monipuoliset ominaisuudet eri lajeihin

+ runsaasti tietoa harjoituksen kohdistuksesta ja kuormituksesta

+ akun kesto älykellona 2 viikkoa ja GPS-tilassa 36 tuntia

+ musiikin toisto suoraan kellosta

hetkellisessä juoksuvauhdissa heittoa

ominaisuuksien ja säätöjen paljous vaatii opettelua

Teksti Simo Schroderus

Kuvat Garmin

Juttu julkaistu Juoksijassa 1/2020.

 

Tarkista myös

Radioaseman talvijuoksusarja – Pori 28.11.2020

Pojat 4 km 1 Jesse Souko Pori 20.31 Miehet 6 km 1 Elias Viitakoski Porin …

Vastaa

X