maanantai , 30 marraskuu 2020

Pitokarvasuksilla tuntureille ja vaaroille

Kevään maratonhiihdot, kuten ensi viikonlopun Vuokatti Hiihto, kutsuvat suksikansaa. Jos päätät lähteä matkaan pitokarvasuksilla, muista, että luistovoitelun ohella myös pitokarvoja pitää huoltaa. Likainen skini pitää huonosti ja vettyy sekä jäätyy ylhäällä tunturissa helpommin.

Erityisen tärkeää pitokarvojen huoltaminen on Ylläs-Levi -hiihtoa varten. Ski classic -sarjaan kuuluva kisa on tunnettu vaativista nousuistaan. Vaikka lähdössä ja loppumatkasta lumi olisi märkää, ylhäällä tunturissa lumi on kuivaa. Likaiseksi jäänyt pitokarva saattaa silloin jäätyä.

Pitokarvasuksien toimivuutta pääsee testaamaan jo ensi viikonloppuna Vuokatti Hiihdossa Sotkamon vaaramaisemissa. Seuraavaksi vuorossa on Pogostan hiihto 21.3. Samana viikonloppuna luistellaan (myös perinteisen latu) Jätkänkynttilä Ski Marathon Rovaniemellä.
Vapaalla hiihdettävä ja kolmesta matkasta koostuva Lapponia-hiihto liu’utellaan Pallaksen upeissa maisemissa huhtikuun puolivälissä 14.–18.4.

Kaikki irti skinisuksista

>> Puhdista pitokarva siihen tarkoitetulla nesteellä, ei tavallisella voiteenpoistoaineella.
>> Muista, että likainen karva ei pidä hyvin, vettyy helposti ja saattaa jäätyä ylhäällä tunturissa.
>> Lisää puhtaaseen karvaan kelin mukaista kyllästeainetta, mutta arvioi keliä lähtöhetken ja ladun korkeimpien nousujen perusteella, joissa pitokarvan on toimittava hyvin.
>> Ylläs-Levin kovat nousut ovat kuivan lumen alueella tunturissa, eli käytä mieluummin kylmän kelin nestettä, vaikka loppumatkasta lumi olisi märkää.
>> Jos suksissa on aivan tuliterä pitokarva, voit ohentaa sitä kärjestä parin sentin matkalta partahöylällä.
>> Opettele käyttämään siirrettävää sidettä.
>> Rottefellan Move-sidettä tai Salomonin Prolink Shift -sidettä siirtäessä suksea ei tarvitse irrottaa, mutta Prolink Shiftin kiinnityssalpa on ensin nostettava ylös.
>> Siteen siirtäminen pitkissä nousuissa eteenpäin parantaa pitoa ja taakse liikuttaminen luistoa laskuissa ja tasatyönnössä.

Siteen siirtäminen eteenpäin parantaa pitoa ja taakse liikuttaminen luistoa.

Tarkista myös

Kuntoa ja sielunhoitoa suolta

Suojuoksu ja sauvakävely sopivat juoksijan syksyyn ja peruskestävyysharjoitteluun täydellisesti. Vuosisatoja samanlaisina pysyneet maisemat hivelevät silmiä, …

Vastaa

X