maanantai , 17 kesäkuu 2019
Levitä puhdistusainetta pitoalueelle.

Skinisuksiin luistoa ja pitoa pakkasella

Pitokarvasukset toimivat kaikilla keleillä, mutta niitä pitää puhdistaa ja huoltaa myös pakkasella säännöllisesti. Näin skinisuksesi luistavat ja pitävät paljon paremmin. Nestemäisten puhdistus- ja hoitoaineiden ansiosta suksien huolto vie vain muutaman minuutin.

Valtaosa viime vuosina myydyistä perinteisen suksista on ollut pitokarvasuksia. Pitokarva eli skini toimii lähes kaikilla keleillä, mutta sitä pitää myös huoltaa. Kun puhdistat pitokarvaa säännöllisesti, suksi pitää ja luistaa paremmin ja myös skinin käyttöikä pitenee huomattavasti.

Käsittely parantaa pitokarvan toimintaa pakkasella

Märällä ja likaisella lumella karvaa eli skiniä on ensin puhdistettava ja käsiteltävä vettymistä estävällä nesteellä. Mutta kylmällä, irtonaisella ja kuivalla pakkaslumella pitokarvan käsittelyllä voi olla vielä suurempi vaikutus. Suksen luisto heikkenee kuivalla pakkaslumella kitkan lisääntymisen myötä merkittävästi. Skini hankaa kiinni latuun varsinkin pehmeällä lumella, ja hienojakoinen pakkaslumi kuluttaa karvaa.

Saat suksen luistamaan mutta myös pitämään paremmin, kun puhdistat pitoalueen puhdistusaineella ja levität hyvin ohuesti nestemäistä pakkaskelin hoitoainetta tai voidetta esimerkiksi kostutetulla kuituliinalla karvan päälle.

Kaikilla suurilla voidemerkeillä on pitokarvan puhdistusaineita ja nestemäisiä hoitoaineita niin likaiselle ja märälle nollakelille kuin reippaalle pakkaselle hienojakoiselle lumelle. Voidemerkkien antamat ohjeet saattavat myös erota jonkin verran toisistaan, mutta saavutat hyvän tuloksen seuraamalla ohjeita.

Omat pitokarvan hoitoaineet pakkaselle

Joensuulainen Vauhti Speed suosittelee pakkaskelillä pitokarvan käsittelyyn Skin Cleaner -puhdistusainetta ja HF Skin Care Blue -hoitoainetta. Johtavalla voidemerkillä Swixillä on valikoimissaan karvan puhdistukseen Skin Cleaner ja Skin Cleaner Pro sekä eri keleille luistoa parantavia hoitoaineita. Pakkaskelille Swix suosittelee luiston ja karvan kulutuskestävyyden lisäämiseksi suihkepullossa olevaa Skin Care Pro Cold -voidetta. Puhdistuksen jälkeen pitoaluetta pyyhkäistään pari kertaa Pro Coldiin kostutetulla kuituliinalla.

Puhdista pitokarvaa usein

Pitokarvaa olisi hyvä puhdistaa säännöllisesti. Paras vaihtoehto on, jos puhdistat lähes joka lenkin jälkeen pitokarvan kuituliinalla ja tähän tarkoitetulla aineella. Näin lika ei ehdi kiinnittyä tiukasti karvaan.

– Levitä puhdistusainetta kuituliinaan tai suoraan pitoalueelle ja hankaa karvaa edestakaisin liikkein, kunnes se on puhdas. Tähän ei tarvita voitelutelinettä tai erityistä tilaa, sanoo Jouni Raittila Vauhti Speediltä.

Myös Aki Tuovinen Swixiltä suosittelee karvan puhdistukseen kuituliinaa. Kuituliina kostutetaan puhdistusaineella ja ensimmäisessä pyyhkäisyssä liinalla voi nypyttää hieman edestakaisin. Sen jälkeen karvaa pyyhkäistään kostutetulla kuituliinalla vielä myötäkarvaan muutamia kertoja.

Hankaa pitokarva puhtaaksi kuituliinalla.

Älä käytä voiteenpoistoainetta karvan puhdistukseen

– Karvan puhdistukseen ei saa käyttää hiilivetypohjaisia puhdistusaineita, kuten voiteenpoistoainetta tai liukupintojen puhdistukseen tarkoitettuja clean and glide -tyyppisiä tuotteita. Ne voivat vaikuttaa karvan liimaukseen ja sitä myöten irrottaa karvan tai heikentää karvan pitoa, Jouni Raittila neuvoo.

– Jos pitokarva on todella likainen märällä ja vanhalla lumella hiihtämisen jälkeen, voit käyttää nailonharjaa apuna harjaamalla karvaa puhdistusaineen kanssa.

Lisää luistoa pitokarvaan

Kun pitokarva on puhdistettu, Vauhti suosittelee käytettäväksi HF Skin Care Blue -hoitoainetta, joka on suunniteltu lisäämään karvan luistoa erityisesti kuivalla pakkaskelillä.

– Odota puhdistuksen jälkeen muutama minuutti ja levitä ohut kalvo hoitoainetta koko karvan alueelle pullossa olevan sienen avulla. Tee sama käsittely myös vastakarvaan, jolloin karvan molemmat puolet tulevat käsitellyiksi. Aloita levittäminen kärjestä kantaan päin ja toista kannasta kärkeen, jolloin saat samalla nostettua karvan pystyyn. Odota reilut 5 minuuttia ja suksi on valmiina hiihtoon, Jouni Raittila kertoo.

Swixin Aki Tuovinen suosittelee pakkaskelillä pitokarvan luiston parantamiseksi suihkepullossa olevaa Skin Care Pro Cold -voidetta. Se muodostaa kovan ja ohuen pinnoituksen karvaan, mikä lisää luistoa ja karvan kulutuskestävyyttä. Oikein käytettynä tämän nestevoiteen liuotin haihtuu nopeasti. Suihkuta nestevoidetta kuituliinaan ja pyyhkäise pitoaluetta pari kertaa myötäkarvaan.

Luistovoidetta varovaisesti karvan päälle

Pitokarvan luiston lisäämisessä on oltava varovainen. Karvan päälle ei saa levittää runsaasti hiilivetypohjaista nestemäistä luistovoidetta, koska karvan liimaukset saattavat heikentyä. Turvallisin tapa on pyyhkäistä nestevoiteeseen kostutetulla kuituliinalla pari kertaa karvan yli.

– Ei ole myöskään suositeltavaa sulattaa kuumavoideltavia parafiineja karvan päälle, koska lämpö voi vaikuttaa liimaukseen ja vaurioittaa karvaa. Lisäksi voide kerää likaa karvaan huomattavasti enemmän, Jouni Raittila sanoo.

Puhdista ja voitele luistoalueet

Pitokarvasuksen luistoalueet huolletaan samalla tavalla kuin muut voideltavat sukset. Puhdista luistopinnat siihen tarkoitetulla puhdistusaineella ja käsittele sen jälkeen sopivalla luistovahalla tai nestevoiteella. Jos käytät suihkepullossa olevia nestevoiteita, hyvin ohut kerros riittää.

Vaikka nestevoiteet toimivat hyvin, kuntoilijankin sukset olisi hyvä huoltaa muutaman kerran kaudessa kuumavoitelulla.

Teksti ja kuvat Seppo Anttila, Hiihto-lehti

Tarkista myös

Voideltava suksi vai pitokarva maratonhiihtoon?

Helmikuun vaihtelevissa keleissä on hyvä kokeilla voideltavan suksen ja pitokarvan etuja. Pitokarvasuksen pitoa ja luistoa …

Vastaa

X