tiistai , 13 huhtikuu 2021
Sykemittaus ranteesta Coros Vertix
Coros Vertix

Toimiiko sykemittaus ranteesta?

Sykemittaus ranteesta on kimuranttia etenkin juostessa. Avaamme rannesykemittauksen haasteet ja kerromme, miten mittarit ovat toimineet testeissämme.

Perinteinen sykkeen mittaus rinnasta perustuu sähköisiin impulsseihin. Sykemittaus ranteesta puolestaan tapahtuu optoelektronisesti eli led-valoilla. Urheilukellon pohjasta lähtee vihreä valosignaali. Sen heijastuminen paljastaa sykkeen, mikäli liike tai ympäristön valo eivät sekoita peliä.

Tekniikkaa toimii vakuuttavasti ihmisen ollessa paikallaan, mutta liikunnan haasteita ei ole vielä täysin ratkottu. Silti parhaat mallit toimivat juoksussa hyvin jopa mittauksen kannalta hankalissa ranteissa.

Ranteesta mitattu syke perustuu sydämen sykähdysten lähettämiin veripulsseihin, jotka muuttavat mittarin pohjasta lähtevän valon heijastusta.

Myös liike, kuten ranteen heilahdus juostessa, voi vaikuttaa heijastukseen. Esimerkiksi alkuvuonna 2020 testaamassamme Coros Vertixissä käden heilahdusten – eli juoksuaskelten – määrä vuoti toisinaan syketiedoksi. Suunto sai kyseisen ongelman kuriin aiemmin.

 

Sykemittaus ranteesta – heijastusta jahtaamassa

Sykkeen mittausta voi parantaa karkeasti kolmella tavalla. Kellon ja etenkin sykeanturin istuvuus ranteeseen vaikuttaa ulkopuolelta tuleviin heijastuksiin. Toiseksi anturin kehitys voi tarjota entistä parempaa dataa, ja kolmanneksi signaalin tulkinta tarkentuu ohjelmistotyöllä.

Istuvuuteen vaikuttaa etenkin juostessa myös mittarin paino. Tästä havainnollisen esimerkin tarjoavat Garminin huippumallit metallirunkoinen Fenix 6 ja kevyempi Forerunner 945. Niissä on sama rannesykemittauksen tekniikka, mutta jälkimmäinen pystyy hankalissa ranteissa parempaan tarkkuuteen.

Kevyessä kellorungossa Garminin Elevate-tekniikan kolmosversio on tähän mennessä testaamistamme paras, mutta myös Fenix on yltänyt vähintään kilpailijamerkkien rinnalle.

Ensimmäisten versioiden jälkeen kellojen pohjaan on tullut enemmän, laajempia tai sijainniltaan hajautetumpia valopisteitä. Lisäksi happisaturaation lukuun tuotu punainen valo tiettävästi tarkensi vihreiden ledien sykesignaalia osassa ranteista.

Sykkeen lukutarkkuus ranteesta vaihtelee vielä roimasti mallien, käyttäjien ja liikuntalajien välillä.

Polar uudisti oman mittaustekniikkansa pari vuotta sitten Vantage-sarjaan, josta testaamme kakkosversiota parhaillaan lokakuussa 2020. Uutuuden sykemittaus ranteesta hyödyntää samaa anturia ja pitkälti samaa sykeohjelmistoa kuin Grit X, jonka testien perusteella Polar on rannesykemittauksessa Garminin ykköshaastaja.

Suunto 9 ja Coros Vertix toimivat osassa ranteista, mutta ne jäivät hankalissa ranteissa selvästi Garminista ja Polarista. Suunto ei ole saanut Valencellin tekniikkaa toimimaan riittävän hyvin ja jää nähtäväksi, vaihtuuko tekniikkatoimittaja tuleviin malleihin.

Suunnon Android Wear -kello S7 nimittäin toimii rannesykemittauksessa selvästi merkin kovaan käyttöön suuntaamaa ysiä paremmin. Kellojen tekniikka on käyttöjärjestelmän takia erilainen, ja Snapdragonin sirusarjaan rannesykemittauksen toimittaa Pixart.

 

Rannesykemittauksen tulkinnan ongelmat

Sykemittaukseen ranteesta vaikuttavat esimerkiksi karvoitus, rasvan määrä, verisuonien täsmällinen sijainti ja ihon väri. Lisäksi kylmässä lukutarkkuus heikkenee, koska ääreisverenkierto vähenee. Mikäli pidät kelloa muutoin hieman väljästi ranteessa, vedä hihna napsun tai kaksi kireämmälle juoksun ajaksi.

Mittaus saattaa toimia yhdessä ranteessa hyvin, toisessa heikosti. Lisäksi tarkkuus saattaa löytyä, kun nostat laitetta hieman kohti kyynärpäätä.

Luonnollisesti sykemittaus ranteesta toimii vain paljasta ihoa vasten, ei esimerkiksi juoksupaidan tai -takin päältä.

Rannesykemittausta harkitsevan lajikirjo voi vaikuttaa valintaan. Hiihto on toistaiseksi tekniikalle liian paha rasti, koska ranteisiin kohdistuu jatkuvaa jännityksen ja rentoutumisen vaihtelua sekä taajuudeltaan vaihtelevaa tärähdyksiä sisältävää heiluriliikettä. Lisäksi viileä ilma vähentää ääreisverenkiertoa ja hankaloittaa mittaamista.

Toinen erityisen hankala laji on ollut uinti. Vedessä sykemittaukseen uskaltautui ensimmäisenä Polar, ja hiljalleen kilpailijat ovat seuranneet esimerkkiä. Tasavauhtisessa uinnissa luvut ovat yllättävän hyviä, mutta vauhtisarjoista ei vielä kannata odottaa kauniita käppyröitä.

 

Viesti palautumisesta

Sykkeen mittaus ranteesta vaatii signaalin tulkintaa. Virheiden suodattamiseksi sykemuutokset ilmestyvät kellon näytölle viiveellä, joka on tyypillisesti sekunteja sykevyöhön verrattuna. Ero kuulostaa paljolta ja se on hyvä tietää, mutta sillä ei ole kovin kummoista merkitystä käyttöön.

Ihmisen syke reagoi joka tapauksessa viiveellä rasituksen muutokseen. Maltillisen pituisia vetoja kannattaa ohjata perinteisesti tavoitevauhdilla. Pienten mäkien kuormitusvaihtelun seurantaan saattavat auttaa kellon eri anturien datasta epäsuorasti laskettavat watit, sillä ne kertovat tehdystä työstä.

Sykemittaus ranteesta kuluttaa akkua enemmän kuin sykevyön signaalin vastaanotto. Kehitystiimit ovat pidentäneet urheilukellojen akunkestoa kiitettävästi, joten sykkeen mittaustavalla on akun riittävyydelle merkitystä todella harvassa käyttötilanteessa.

Osalla kelloista tulokset heittelevät sykevyöhön verrattuna edelleen juostessa liikaa, joskin luotettavuus on paitsi malli- myös käyttäjäkohtaista. Mikäli mahdollista, rannesykemittari kannattaa pyytää ennen ostopäätöstä koejuoksulle.

Vaikka käyttäisit sykevyötä liikunnan aikana, rannesykemittauksesta on muuta hyötyä. Syketiedot parantavat aktiivisuuden arviointia. Automaattisesti kertyvät leposyketiedot tukevat palautumisen arviointia ja voivat tarjota ensivaroituksen kolkuttelevasta flunssasta.

Juttu on julkaistu alkuperäisenä versiona Juoksija-lehdessä 4/2020.

 

Tarkista myös

Lumiset polut kutsuvat juoksijoita

Tiiviiksi tamppautuneet lumiset polut ovat etenkin pakkaskelillä nautittavia ja helposti juostavia – kuin kapeita luonnossa …

Vastaa

X