torstai , 4 maaliskuu 2021

Vedestä juoksukuntoa

Kaipaatko lenkeille vaihtelua tai lisää kestoa? Apu löytyy läheltä, uimahallista.

Vesijuoksu on jo pitkään ollut juoksijoiden oheisharjoite, mutta sellaiseksi sopii myös uinti, kenties jopa tehokkaamminkin. Ylävartalon kasvua ei kanna pelätä, sillä kestävyysjuoksijoilla tuskin on sellaisia lihasgeenejä, jotka reagoisivat nopeasti voimaharjoitteluun.

Huippujuoksijoista ainakin keskimatkurimme Sara Kuivisto ja yhdysvaltalainen 800 metrin taannoinen tähti Nick Symmonds ovat kertoneet käyttävänsä uintia yhtenä harjoitusmuotonaan.

Jo pelkästään vedessä olo on hyödyllistä sydämelle ja verenkierrolle. Veden paine lisää verenvirtausta sydämeen, mikä kehittää sydämen pumppaustehoa. Uidessa voit myös hapottaa reilusti, sillä rasitus on tyystin erilaista kuin juostessa, joten varsinainen juoksuohjelmasi ei tästä kärsi.

Myös lihakset tykkäävät vedessä polskuttelussa, joka rentouttaa ja palauttaa kudoksia. Kokeile myös venyttelyä veden alla. Käsiä ja hartioita voimakkaasti pyörittävät uintitekniikat, kroolaus ja perhosuinti, ovat hyvää liikkuvuusharjoitusta ahtaalle ylävartalolle. Hengityslihaksesi tykkäävät tästä.

Uinti ja vesijuoksu ovat hyviä jatkeita juoksulenkin tai kuntosalitreenin jälkeen. Näin saat helposti lisättyä harjoituksen kokonaiskestoa, mikä vankistaa peruskuntoa.

Teksti Ari Paunonen

Kuva Shutterstock

Juttu julkaistu Juoksijassa 8/2019.

Tarkista myös

Otsalampun käyttäjä: näin pienennät paristojen ympäristövaikutusta!

(Kaupallinen yhteistyö) Paristovalmistaja GP haluaa kannustaa ulkoilijoita ja retkeilijöitä siirtymään kestävämpään paristojen käyttöön vuonna 2021. …

Vastaa

X